top of page
 • Nina Støa-Aanensen

VALP – alt du må vite om ditt nye familiemedlem

Har du nettopp fått deg valp?


Har du tenkt å skaffe deg et firbeint familiemedlem en gang i fremtiden?


Eller er du bare glad i hunder og vil lære mer om hvordan man bør oppføre seg ovenfor valper og hunder man møter på gata?


Da kan det godt hende at boka VALP er akkurat det du er ute etter!


Emma Mary Garlant har hundeinstruktørutdannelse fra Fjellanger Hundeskole og fem års utdanning ved NMBU innen atferdsbiologi og -økologi. I tillegg har hun formidlet hundetrening i mange år, blant annet gjennom nettsiden hunomhund.no, forskning.no og NKKs medlemsblad Hundesport. Nå har hun skrevet boka VALP, som tar for seg forberedelser før valpen kommer hjem og gode råd til den første tida med valpen i hus.


Boka inneholder både teori og praktiske råd som gjør det litt enklere for deg og valpen å knytte bånd og danne et godt grunnlag for et trivelig hundehold. Til og med katten som allerede er i hus kan ha glede av tipsene som gis i boka!


For førstegangsvalpeeiere kan det være litt ekstra kaotisk og hektisk å oppdage at en valp ikke bare en sjarmerende og ekstremt søt skapning, og da kan denne boka være en god venn å søke støtte hos.


Noen høydepunkter:

 • Emmas råd om hvorfor valpekurs er nyttig, samt hvordan man skal finne fram til et godt kurs og en god hundeskole

 • Tips til sosialisering og miljøtrening (hvordan man går fram for å vise valpen at verden og dens rare skapninger eksisterer uten at det blir for skummelt eller overveldende)

 • Oppskrift på "den geniale godbiten"

 • Bokas gjennomgangstema: "valpen skal trives!"

 • Mange utrolige søte valpebilder

 • Praktiske råd, blant annet hvordan lære valpen å bli stueren, unngå at den får ressursforsvar og komme på innkalling (rett og slett hvordan man kan få en flink bisk!)


VALP er en lettlest bok med forskningsbaserte og etisk oppdaterte treningsmetoder som kan gjøre deg til en mer sympatisk hundeier og til og med en mer effektiv hundetrener enn om du lener deg på kunnskap fra en gammel bok eller mannen i gata som har hatt hund i alle år. Og selv om den ikke inneholder alle svar på det du kommer til å lure på i løpet av hundens liv, er dette et godt sted å begynne reisen som hundeeier!


Det er nok meningen at VALP skal være enkel og ikke for lang, men noen hundeeiere kunne kanskje ønsket seg enkelte tillegg til det som står i boka:

 • Litt informasjon om forskjellige hunderaser og hvordan man kan gå fram for å finne en passende hund fra passende oppdretter

 • Flere bilder til gjennomgangen av valpens språk, samt flere eksempler på raseforskjeller (hva med hunder som nesten ikke har hale?)

 • En litt mer nyansert diskusjon om / forklaring på begrepet "stress", inkludert om alt stress oppleves negativt for hunden eller ei

 • Litt flere referansehenvisninger (hvor er teorien hentet fra, hvor kan man lære mer om man ønsker å fordype seg, hva skal man lese når valpen blir unghund og voksen?)

Men, det er lite i denne boka som vi ikke stiller oss bak. Og selv om man av og til kommer til å kløne med timing og rekkefølge på godbit og kommando, eller blir så redd for det valpen skal til å gjøre (løpe ut i veien?) at man på ren automatikk roper "nei!" (ikke klarer å følge bokas råd til punkt og prikke), så ikke bli for fortvilet eller sint på deg selv. Det ér vanskelig å alltid følge rådene i boka til punkt og prikke. Det viktigste er at du er en trygg base for valpen, en snill person som vil valpen vel, og kanskje til og med en kul lekekamerat?


Som Emma skriver: "Det aller første du vil vise valpen, er at du er grei", og ikke minst: "vær grei også mot deg selv!".206 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page