top of page
  • Forfatterens bildeHelle Haugenes

Endelig hundeeier - de første dagene

Oppdatert: 22. feb.


Endelig har du hentet hjem valpen og dere kan starte det nye livet deres sammen,


Å være liten valp, som er ute alene i verden for første gang, uten søsken, mamma eller kjente personer og omgivelser, må være en ganske skremmende opplevelse (eller i det minste en stor omveltning)! Da gjelder det å gjøre overgangen så smidig og enkel som mulig for valpen.


Det beste er om valpen får tid til å undersøke omgivelsene i eget tempo. Pass på å skjerme valpen fra andre hunder, dyr og små barn nå helt i begynnelsen. Løft gjerne opp valpen dersom den blir tryggere av det.


Resten av den første dagen og de neste par dagene bør brukes på å bli kjent med valpen og la valpen gjøre seg kjent med dere og det nye hjemmet (og eventuelle dyr i familien). Det er mange nye inntrykk på en gang for en liten valp i disse dagene, og din hovedoppgave er å passe på at valpen din hele tiden føler seg trygg og har gode opplevelser. Selv om det sikkert mange blant slekt og venner som er spente på å møte det nye vidunderet, så er det lurt å la valpen slå seg til ro før den får eller tas med på besøk.


Valpen trenger ikke turer nå helt i begynnelsen, kun lufteturer for å gå på do. Pass også på at valpen får nok hvile - valper trenger mye søvn (18-20 timer i døgnet). Trøtte valper blir overstimulerte, gretne og bitete! Hjelp valpen til å slappe av før den blir overtrøtt, ved å ha gode rutiner på regelmessige hvileperioder hvor ingenting skjer.


Sett deg gjerne ned sammen med valpen når hun skal sove i begynnelsen. Hos oppdretteren var hun vant til å sove i en haug sammen med søsknene sine, og i mangel av søsknene er det for henne å sovne inntil en varm og trygg menneskekropp.


Tyggebein, en fylt kong eller andre leker på plassen til valpen kan også være nyttig for å hjelpe henne med å roe seg ned og slappe av når det er på tide med en hvil (og er enkel trening for deg - valpen belønnes for å ligge rolig på plassen sin). 


Om natten, spesielt i begynnelsen. anbefaler jeg alltid å ha valpen i senga sammen med deg, eller i en hundeseng eller bur ved siden av sengen din i hodehøyde slik at du lett kan strekke hånden ned til valpen for å berolige henne om hun piper. Som nevnt over er hun vant til å sove sammen med kullsøsknene, og i tillegg er hun på et helt ukjent sted. Å sove sammen med deg eller et annet familiemedlem bidrar til en trygg og god overgang til nytt hjem.


Husk! Dersom valpen våkner om natten så skal hun garantert på do, og det er lurt å bære henne ut umiddelbart for å unngå tiss inne. Hun har ikke fysisk forutsetning for å holde seg ennå, og det kommer til å ta minst én til to månender før hun forstår konseptet med å gå på do ute.

217 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page