top of page
  • Forfatterens bildeHelle Haugenes

Nødhjelp til nybakte (valpe)foreldre

Oppdatert: 22. feb.



Å ha en liten valp er litt som å ha baby. Når en baby gråter og er utilpass starter feilsøkingen; er hun sulten, trenger hun kos, ny bleie, søvn, har hun luftsmerter, osv. Og så starter testingen - gir mat, nærhet, ny bleie, forsøker å vugge, og på ett eller annet tidspunkt roer babyen seg.


Vi kan gjøre på samme måte med en valp som er urolig - sørge for at alle behovene er dekket. Å lukke dører, bruke grinder aktivt og rydde slik at valpen ikke har mulighet til å finne på 'rampestreker' er selvsagt viktig for å forebygge ødeleggelser. Men enda viktigere er det å sørge for at valpen får alle behov dekket: doturer, hvile, aktivisering av ulike typer, nærhet og kos, stell, mat og drikke, osv.


Å ta valpen ut for å gi den mulighet til å gå på do, er det første jeg tester ut. Hva som kommer etter varierer avhengig av når valpen sist fikk mat, hvilte, ble aktivisert, osv. Fikk hun nettopp mat så trenger hun kanskje at jeg setter med ned litt sammen med henne så hun kan sovne. Om hun derimot ikke har fått gjøre noe på en stund så forsøker jeg kanskje litt aktivisering. Et tyggebein eller fylt tyggeleke løser de fleste problemer.




TIPS FOR Å GJØRE DAGENE ENKLERE


Tur

En rolig tur på 15-20 minutter hver dag er ikke noe problem for en valp som er over den første babyfasen. Jeg bruker ofte sele + en litt lang, tynn line som bare får henge etter så valpen kan løpe rundt og undersøke verden i eget tempo. (Langs veien er han i kobbel, men jeg går så lite jeg kan

langs veien). Å gå tur i skogen eller på stranda er kjempefint, for der får han oppleve med alle sansene.


Miljøtrening

Litt miljøtrening eller sosialisering hver dag må til. Målet er ikke nødvendigvis å oppleve mest mulig, men å gjøre seg kjent med nye og spennende ting slik at de slutter å være nye og spennende, samt å bygge gradvis mer utholdenhet i forhold til litt krevende situasjoner.


Å utforske nye steder (og gamle steder på nytt), se og treffe ulike dyr og mennesker, reise med kollektivtrafikk, kjøre bil, dra på hundetrening, og alt det en valp bør oppleve, krever mye av valpen, og etter endt økt trenger valpen hvile.


Når vi har gjort noe krevende den ene dagen, blir valpen gjerne ekstra trøtt eller aktiv den neste dagen. Da tar vi det litt med ro en dag. De dagene dere ikke rekker miljøtrening så kan dere kanskje gå en ekstra tur (i valpens tempo) for å titte på verden rett utenfor døra, eller trene litt ekstra på enkle og morsomme ferdigheter.


Lær å leke

Lek er forberedelse til trening. For at lek skal bli den beste belønningen må det øves på å like å leke og lære seg viktige lekeregler. Hvis du har planer om å bruke lek som belønning så anbefaler jeg også å legge inn litt tid til å leke med valpen når dere er ute i verden. Mange hunder klarer bare å leke hjemme fordi de aldri har lært å leke på andre steder.


De vanligste belønningslekene er ball med eller uten tau som kan kastes og has drakamp med, drakampleker av pels eller stoff eller fleece, pipedyr og kombinasjoner som man både kan ha drakamp med, som piper og som kan kastes.


Jeg bruker aldri lek med den hensikt å slite ut hunden fysisk, men jeg bruker det mye for kosens skyld, og selvsagt som belønning i trening etterhvert som valpen blir eldre.



Bruk måltidene effektivt

Måltidene kan brukes til å trene på bli sittende, øyenkontakt, ligg osv uten å ruse frem når du setter ned skålen og vente på værsågod, og/eller å løpe frem til matskålen når du slipper halsbåndet og sier værsågod. Hvis valpen er lite interessert i maten kan du øve med godbiter han vil ha først, så han gjenkjenner øvelsen til måltidene. Etterhvert vil valpen begynne å bruke disse nye ferdighetene for å be om action, og jo mer av de gode ferdighetene han tilbyr, desto mindre biting blir det 🙂



Kjøp deg litt fritid

Hvis valpen trenger litt ekstra aktivitet og ikke har mulighet til å finne på noe (eller kanskje du har lyst til å gå på do i fred for en gangs skyld!), kan du gi valpen en hundeleke fylt med leverpostei, VOM, peanøttsmør ol. Om valpen trenger litt ekstra utfordring så kan du fryse leken slik det blir ekstra krevende å få ut fyllet.




Vær litt kjedelig av og til

Valper trenger å lære seg å slappe av selv. Min strategi er å sette meg foran PCen (hvor jeg også jobber) og bli litt opptatt. Min inaktivitet roer ofte valpen - spesielt om det skjer etter tur eller annen aktivitet. Og om valpen ikke klarer å roe seg så kan du se an litt før du evt hjelper den litt ved å sette deg ned der du ønsker at den skal legge seg. En lekegrind eller lignende kan også være en løsning, men det forutsetter en grundig tilvenning slik at grinden er et sted valpen trives i og forbinder med å slappe av i.


Biting

Tenk forebygging først! Er behovene dekket? Sulten, kjeder seg, må på do? Har du stengt av og ryddet det som skal være utilgjengelig? Om du har sørget for alt dette og valpen allikevel biter på deg eller noen andre i familien, er avledning det beste rådet.


Ha hundeleker lett tilgjengelige på flere steder i huset og hagen, og tilby lek med den i stedet for kroppsdeler eller annet man ikke ønsker tannmerker på. Hundeleker som knitrer og piper er morsomme - de kan med fordel ha pels. Jeg anbefaler å unngå konfrontasjoner med valpen fordi dette gjerne fører til at ting eskalerer - dette inkluderer å irettesette valpen, si 'nei' eller rope 'AU'.


Døgnrytme

Å starte dagen med en kort tur og/eller litt lek eller annen aktivisering gjør det lettere å sovne etterpå. Min erfaring er at hundene fra de er ganske unge valper, sover store deler av arbeidsdagen min, og jeg ser at de slår seg lettere til ro når de har fått utfolde seg fysisk og mentalt på morgenen.


Valper skal som regel spise flere måltider, og luftes mange ganger i løpet av dagen. Å legge inn litt lett aktivisering i forbindelse med lufting og måltider kan gjøre det lettere å få (arbeids)ro i periodene mellom måltider og lufting - dette gjelder enten man har hjemmekontor, bruker en hundelufter eller om man er hjemmeværende. Om hunden er alene hjemme om dagene så er det ekstra viktig å dekke behovene før du drar fra hunden for å legge tilrette for at hunden skal ha det best mulig mens du er borte fra den.


Valper som har det rolig på dagen blir ofte ekstra aktive på kveldstid, og det er ikke uvanlig at de får raptus til samme tid hver kveld. Dette kan skyldes flere ting, og det er ofte tegn på feks over- eller understimulering, at valpen er trøtt, sulten, må på do, eller andre ting. Da gjelder det å prøve seg frem litt for å se om noe kan og bør endres - legges til eller trekkes fra - for å enten unngå galskapen eller gi valpen alternativer som alle i familien kan leve med.


Hvis du ser at valpen blir ekstra vill enkelte dager/kvelder så kan det lønne seg å tenke litt over hva som har skjedd, eller ikke skjedd, i forkant. Er valpen ekstra vill på kvelden etter dere har vært på kurs eller lekt med en hundevenn, eller kanskje etter å ha vært alene flere timer? Dette er nyttig informasjon til deg. Kurs, lek med andre hunder og å være alene er riktignok ting som valpen skal og bør lære takle på sikt, men det krever modning og tilvenning for å komme dit. Løsningen kan da være å delta en halvtime på kurs i stedet for en time, leke 10 minutter og gi valpene et godbitsøk eller gå en rolig tur i stedet for å en times vill lek, eller gå tilbake noen steg i alene hjemme-treningen for å unngå påkjenningen det er for valpen å bli forlatt.


Over-aktiviteten kan også skyldes at dagen har vært for rolig. Da kan det være en løsning å legge inn litt ekstra aktivisering. En liten tur ut, og evt leke litt eller legge inn en liten treningsøkt eller annen aktivitet omtrent på den tiden villskapen starter, eller idet du ser at det er på vei til å starte, kan dekke aktivitetsbehovet til valpen. Det kan også brukes for å pense valpen over på litt mer ønskelige aktiviteter.


Valper er valper

Mye kan forebygges og tilrettelegges. Behov som trenger å dekkes kan dekkes. Men uansett hvor riktig vi oppfører oss og flinke valpeforeldre vi er, så kommer vi ikke unna at valper er og oppfører seg som valper. De skal være rampete, oppfinnsomme og plagsomme (i tillegg til alle superlativene, selvsagt) - det kommer vi nok ikke unna. Da kan det være en liten trøst at valper blir voksne en gang. Brikkene faller på plass og vi lurer på hva vi syntes var så slitsomt med å ha valp.


Kurs

Å finne det rette valpekurset kan være utfordrende. Det er en liten jungel av kurs der ute og metodene varierer en del. Min anbefaling er å velge et kurs hvor fokus er på miljøtrening og sosialisering, aktivisering, å gi valpene mestringsfølelse, og selvsagt frivillighet. Om trygg lek og frihet er prioritert er det enda bedre. Om du er usikker på valg av kurs nær deg må du gjerne ta kontakt med meg å få noen trygge tips. Om jeg skal anbefale én bok som passer for en aktiv valp, må det være «Control Unleashed – The Puppy Program» av Leslie McDevitt. Den fås kjøpt både som paperback og e-bok. Den tar ikke for seg valpebiting ol. men fokuserer på hvordan starte tidlig for å få en trenbar og grei voksen hund. Selvkontroll og å lære hvordan å få hunden til å håndtere verden og velge deg fremfor alt annet fristende, er stikkord. Tankegangen passer for alle hundeeiere, selv om forfatteren har bakgrunn i agilitymiljøet. Kjøp den allerede i dag 🙂







3 609 visninger

Siste innlegg

Se alle
bottom of page