top of page
  • Forfatterens bildeHelle Haugenes

Aktivisering av valpen

Oppdatert: 22. feb.


Trenger valper aktivisering? Hvordan aktiviserer man en valp? Finnes det aktiviteter som bør unngås? Er noen aktiviteter bedre enn andre? Hva er forskjellen på mental og fysisk aktivisering?


Ofte får man motstridende (og uoppfordet) råd om hvor mye valpene og hundene trenger og tåler, og det er ikke alltid like lett å vite hvem man skal lytte til. Nøkkelen ligger i å prøve seg frem og observere valpen eller den voksne hunden for å finne ut hva som fungerer. Jeg håper at noen av tipsene mine kan være til nytte for andre.





Hvor mye er for mye eller for lite, eller akkurat passe mye?

For at valpen skal utvikle seg riktig, er det viktig med både fysisk og mental aktivisering.

Selv om det er viktig å ikke overstimulere unge valper, så er det helt klart mye de bør oppleve både fysisk og mentalt i denne alderen.


Aktivitetsmengden og -innholdet må tilpasses valpen og valpens alder. Det gjelder å finne en gylden middelvei mellom for mye og for lite. Valper ikke trenger trening eller lange turer - spesielt ikke på hardt underlag og i bånd. Samtidig skal vi heller ikke bli for forsiktige - for de trenger jo å lære å bruke kroppene sine, på samme måte som barn.



De første ukene etter at valpen er hentet tar man valpen ofte ut for å gå på do. Mellom tjue og tretti doturer i hagen i løpet av døgnet de første ukene er ikke utenkelig, og det sier seg selv at dette blir en stor del av tilværelsen i begynnelsen. I tillegg blir det litt lek og kanskje en tur ut for å oppleve noe nytt eller leke med en hundevenn. Dette er sannsynligvis mer enn nok for en lite valpekropp og -hjerne.


Valper utvikler seg raskt, og etter en uke eller to så går det fint å ta med valpen på noen små turer så lenge valpen kan gå løs eller trives med å gå i bånd. Sele og en tynn langline som kan henge løst etter hunden kan med fordel brukes på steder hvor det er trygt å la valpen få litt frihet uten å være helt løs.


La valpen bestemme tempoet, og gi valpen frihet til å undersøke og snuse omgivelsene. Å få utforske og bli trygg på omgivelsene er viktig for å få en trygg voksen hund.


Dersom du er bevisst på miljøtrening og tar med valpen ut i verden - også i skog og mark, parker og lekeplasser, lek med andre valper og mennesker - så er sannsynligheten stor for at også det fysiske aktivitetsbehovet dekkes.


Rett aktivisering til rett situasjon

Det snakkes mye om feil-, under- og overstimulering, som kan skape problemer for hunden og/eller oss. Da er det også på sin plass å skrive litt om riktig stimulering, og hva det er!


Det er ikke så lett å si siden det varierer fra hund til hund og eier til eier, men generelt kan vi si at riktig stimulering oppnås når man finner en slags balanse mellom hvile og trening, fysisk og mental aktivisering, oppmerksomhet og ro, ulike miljøer, og mange andre ting. Alt spiller inn. Hvor høyt aktivitetsnivå du ønsker på hunden er også avgjørende for hvor mye du aktiviserer. Jo mer av én type aktivitet hunden får, jo mer takler hunden av denne aktiviteten.

Type aktivisering er som nevnt viktig. Rolige turer i skog og mark, gjerne løs eller i langline, hvor hunden får snuse og undersøke gir rolige hunder, mens å jage etter en tennisball virker motsatt. En snuseøkt eller å få ligge og tygge på et bein, gir en god og sliten hund. En bytur eller hundekurs kan være slitsomt og stimulere for mye, noe som igjen kan føre til at hunden blir oppspilt resten av kvelden.


Husk at balansen er avgjørende. Du trenger ikke unngå alle aktiviteter som stresser opp hunden, men prøv å balansere de med aktiviteter som gir hunden roen tilbake. Tenk også på at hunden bygger opp utholdenhet etterhver. En valp tåler bare bittesmå doser - spesielt av de krevende aktivitetene - men ved å øke aktivitetsmengden forsiktig så tåler hunden gradvis mer etterhvert.


Finnes det aktiviteter som bør unngås?

Det advares ofte mot hard fysisk aktivisering i forbindelse med valper og unge hunder. Jeg er enig i dette. Det meste trenger ikke unngås helt, man kan gjøres med måte.


Valper og unghunder skal ikke mosjoneres og ville aldri anbefale noen å ta med valpen på sykkel- eller joggetur. Det betyr allikevel ikke at det er helt feil at valpen løper i forbindelse med lek eller trening.


Å løpe etter ballen kan gjerne brukes med måte som belønning eller når vi jobber med belønningsutvikling, men jeg ville begrenset bruken av ballkasting som aktivisering.


Lek med andre hunder er viktig både for sosialiseringens skyld og fordi det bidrar til økt trivsel. Samtidig kan det være hardt for både kroppen og hode, og derfor er det best å begrense varigheten på leken, samt passe på at leke kameratene er på omtrent samme størrelse.


Litt om over- og understimulering

Det er vanlig å tenke at valper som får raptus (også kalt 'tulltak') eller generelt er veldig aktive, er understimulerte. Og rådet som da typisk gis, er at de trenger mer tur og trening for at de skal bli slitne. I noen tilfeller stemmer det nok, men det er vel så vanlig at det er snakk om overstimulering, eller enda mer sannsynlig, feilstimulering. Det skal ikke så mye til for at en tur eller miljøtrening eller kurskveld blir litt for mye å takle for en valp, og det som ofte skjer etterpå er at valpen sover godt noen timer først, og deretter blir veldig aktiv i en lang periode. Om du opplever dette med valpen din så er det noe du kan tenke på til neste gang du og valpen skal ut i verden; gjør aktiviteten litt mindre krevende ved at du tar hyppigere pauser, holder større avstand, eller avslutter litt tidligere enn forrige gang. Målet på sikt er at valpen skal bygge opp mestringsevne, og dit kommer man ved å starte i det små og gradvis øke mengden og/eller graden av påkjenning. 


Dessverre har det vært et unødig stort fokus på hvor lite valper tåler før de blir overstimulert. Dette har ført til at mange eiere blir redde for å overstimulere valpene sine, som igjen fører til mye unødig burbruk, understimulerte valper og frustrasjon hos valp og eier.



2 564 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page