top of page
  • Forfatterens bildeHelle Haugenes

Hundebur - 5 vanlige feil og mulige løsninger

Oppdatert: 22. feb.


Målet med dette innlegget er mindre burbruk, og ikke mer. Innlegget er skrevet for deg som allerede bruker bur og har noen problemer. Klarer du deg uten bur så er det helt topp. Fortsett med det!
Har du blitt fortalt at buret er en dyd av nødvendighet? Bare for å oppdage at det ikke er så praktisk og nødvendig som du trodde? Kanskje valpen din hyler så snart døren lukkes, eller den voksne hunden stadig klarer å bryte seg ut mens du er på jobb. Da skal du få tips til gode løsninger for både hunden og deg i dette innlegget.

Buret omtales gjerne som en trygg hule, hundens eget krypinn. Det er en sannhet med noen modifikasjoner. Dersom hunden har mulighet gå ut og inn av buret som den ønsker så er det en fin ting å bruke. Dvs, om døren alltid er åpen slik at opphold i buret er frivillig, så blir buret ikke noe annerledes enn en hundeseng, en madrass eller et teppe.


Å bruke buret med åpen dør blir aldri feil. Når som helst og hvor som helst hvor det er praktisk å bruke.

Hund i bur

Problemet med feil bruk av bur oppstår når døren lukkes. Buret er et hjelpemiddel som er uvurderlig i noen situasjoner, feks i bil eller på fly, men som også har et stort potensiale for feilbruk. Det blir ofte brukt unødig mye, ofte på måter som kommer i konflikt med god dyrevelferd, og ikke minst, uten at det er behov for det.


Det finnes selvsagt situasjoner hvor man er avhengig av å stenge hunden inne i buret - etter tilstrekkelig tilvenning - men faktum er at det finnes veldig få situasjoner hvor vi har behov for å lukke hunden inne i et bur. Bilkjøring, flyturer, utstilling og konkurranser er typiske eksempler på slike situasjoner, og det kan også være aktuelt i forbindelse med sykdom og veterinærbesøk.
Før døren lukkes må hunden ha gått gjennom en tilvenning, og denne tilvenningen kan man med fordel starte med allerede før behovet for buret melder seg.Hvordan du unngår å bruke buret feil


1) Mangelfull eller feil tilvenning

Faktum er at mange hunder lider i buret fordi de ikke har blitt tilvent buret på en god måte. Uten tilvenning er det ikke til å unngå at hunden piper, klorer og protesterer. Erfarne hundemennesker (eller bøker eller nettsteder) har fortalt dem at de aldri må slippe hunden ut mens den piper, uler eller bjeffer. Resultatet blir at hunden til slutt gir opp - etter 5 minutter, 1 time eller en hel arbeidsdag. Neste dag er det på'n igjen. Så mye unødig lidelse.


Løsning: Tilstrekkelig tilvenning til å være alene, og dropp buret. Bruk heller grinder for å gi hunden plass til å bevege seg og samtidig begrense tilgangen til resten av huset. Bruk også god tid på tilvenning til å være alene hjemme uten bruk av bur. Og om du kommer til å trenge å bruke bur i korte perioder så hunden vennes til å være der så gradvis at den ikke piper eller protesterer på andre måter.


2) Feil bruk

I tillegg til mangelfull tilvenning så er det fort gjort å bruke buret feil. For lenge av gangen, for lite plass til å bevege seg og manglende muligheter til å gå på do er eksempler på dette.


Løsning: Større bur, bruk av grinder i huset i stedet for buret, tilgang til vann og muligheter til å gå på do ofte nok. Spesielt valper med sine små blærer og begrenset kroppskontroll, samt behov for å være sammen med familien sin, kan være alene eller innesperret i kun korte perioder.


3) Buret brukes som straff

"Time-out" i buret er heldigvis på vei ut, men det hender fortsatt at buret blir brukt som reaksjon på noe "galt" hunden har gjort. Det kamufleres da gjerne som negativ straff, hvor man fjerner noe hunden vil ha for å få mindre av problematferden. Hvordan opplevelsen hunden har av å bli sperret inne kan vi bare anta, men vi trenger ikke gå lenger enn til oss selv for å kjenne på følelsen av å bli sperret inne i et lite rom mot vår vilje.


Løsning: Forebygg! Tilrettelegg. Og sørg for at hunden får alle behov dekket: Tur, aktivisering, mat, mulighet til å gå på do, søvn og hvile. Rydd bort ting og mat som hunden kan finne på å ta. Lukk dører til rom du ikke ønsker at hunden går inn. Og hunden allerede er i rampemodus; avled hunden og hjelp den med å finne på noe annet. Sett deg ned og kos med hunden til den sovner, lek med hunden, ta den med en tur ut, gi den et tyggebein eller mat, eller noe annet som ikke er forenlig med å gjøre rampestreker.


4) Buret brukes for å kompensere mangelfull tilvenning til å være alene. En vanlig grunn til å ha hunden i bur når den er alene er at den ødelegger ting i huset. Og hvorfor ødelegger den? Pga mangelfull tilvenning til å være alene hjemme. Er det sannsynlig at den trives bedre med å bli stengt inne alene på et bittelite område uten mulighet til å bevege seg i det samme huset? Nei, selvsagt ikke. Den eneste forskjellen er at buret forhindrer at hunden ødelegger ting i huset, men hunden har det like ille, om ikke enda verre enn før.


Løsning: Den åpenbare løsningen er å starte på nytt med å gjøre hunden trygg på å være alene hjemme, i tillegg til å unngå å la hunden være alene/innesperret utenom trening. Hundebarnehager, hundepassere og hundeluftere kan være til stor hjelp her. Hvis du ikke har mulighet til å bruke den muligheten, kan det være et alternativ å ha med hunden i bilen inntil den trives alene hjemme.


5) Det brukes uten at vi vet helt hvorfor Bur nevnes ofte som en nødvendighet og en selvfølge til valper og hunder. Spesielt amerikanske hundetrenere og -eiere er opptatt av hvordan buret må brukes som et hjelpemiddel for å unngå uønsket atferd (det er jo ikke så mye galt man får gjort inne i et bur) og å lære å bli renslig ved å utnytte at hunden prøver å unngå å gjøre fra seg der de oppholder seg. (Det er ikke uvanlig at det motsatte skjer, nemlig at valpen blir tvunget til å gjøre fra seg i buret om den blir tatt ut for sjelden, og etter noen repetisjoner har buret blitt den nye doen, men det er en annen diskusjon.)


Løsning: Tenk selv! I hvilke situasjoner trenger du å bruke bur? Og i hvilke situasjoner tror du bare at du trenger buret fordi du har blitt fortalt det?


10 994 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page