top of page
  • Forfatterens bildeHelle Haugenes

UT PÅ (BIL)TUR

Oppdatert: 22. feb.


Skrevet av atferdskonsulent og hundetrener, Helle Haugenes, som tilbyr hjelp med atferd og trening av hund.


De aller fleste hunder som lever i vårt moderne samfunn, må ut på biltur med jevne mellomrom. Noen daglig, andre sjeldnere. Som med alt annet hunden skal utsettes for, bør valpen få mulighet til en gradvis tilvenning til bilturer. Den første bilturen hos sin nye familien - turen hjem - er unntaket. Denne turen gjøres før valpen er vant til å være i bilen, og for at valpen skal ha en god opplevelse kan den kanskje få sitte i fanget til eller i bur ved siden av en i familien som kan sørge for at valpen føler seg trygg under kjøreturen hjem.
For å forhindre at valpen - og etterhvert den voksne hunden - blir skadet eller skader andre ved en eventuell bråstopp eller kollisjon i bilen, bør vi bruke enten en sikkerhetssele eller et bilbur for å sikre hunden i bilen. Selen eller buret vil også sørge for at valpen ikke kan komme seg ut av bilen når dørene åpnes av oss selv eller andre.

Bur er nok den vanligste måten å sikre hunden i bilen, men noen velger å bruke sele av ulike årsaker. Én årsak kan være at man ikke har plass til et bur i bilen, eller hunden får panikk av å være i bur.


Noen ønsker også å ha hunden

nærmere seg i bilen, for feks å kunne berolige den, og for bilsyke hunder kan det hjelpe å sitte i baksetet og se ut, fremfor i bur helt bak i bilen uten utsikt.


Det er flere fordeler med bilbur fremfor sele:

  • De er generelt er sikrere i forbindelse med kollisjon

  • De er umulige å gnage seg ut av.

  • De gir hunden et trygt tilholdssted både underveis og mens bilen står parkert. Mange hunder som ikke kan være alene hjemme (ennå), trives godt i bilburet.


Noen valper aksepterer bilburet fra første stund uten protester. Andre valper og hunder trenger gradvis og nøye planlagt tilvenning før de begynner å like seg i buret.


Tilvenning til bilkjøring

Om hunden allerede er godt vant til buret før man starter på tilvenning til bur på kjøreturer, gjør man nok ting ganske mye enklere for seg selv enn om man ikke har tatt seg tid til å gjøre valpen vant til buret på forhånd, men for mange valper starter tilvenningen til bil uten å være vant til buret.


De første kjøreturene er det lurt å enten ha valpen i bur foran i passasjersetet hvis man er alene i bilen, eller eventuelt bak i bilen dersom man har med seg en medhjelper som kan gi valpen godbiter for å gjøre kjøreturen mindre ubehagelig.
Sørg for at valpen er godt luftet og passe sulten (verken sulten eller mett) før kjøreturene. Om valpen din er glad i mat, kan det være en idé å kaste en liten neve med små godbiter inn i buret før valpen løftes inn i buret. Da har valpen noe å beskjeftige seg med under bilturen, og godbitene gir en god forventning til neste biltur. Start med korte kjøreturer og øk tid/strekning gradvis i takt med at valpen klarer å oppholde seg lenger i buret. På lengre turer eller om valpen begynner å bli urolig før dere er fremme, kan det hjelpe å gi valpen en og en godbit for å tøye valpens tålmodighet til dere er fremme.Hvis vi passer på at turene ender med gode ting, og unngår lange bilturer og mye venting alene i bilen i tilvenningsfasen - eller ihvertfall passer på å balansere korte og lange turer og lite venting og mer venting - blir de fleste hunder forventningsfulle til bilturer og glade i å være med i bilen.


Bilturer kan være problematiske for noen hunder. Noen blir kvalme og kaster opp. Redsel og stress over å kjøre vil eller å være alene i buret kan gjøre bilsyken verre. Når bilturene viser seg å være ordentlig ubehagelig for valpen og tilvenningen ser ut til å virke mot sin hensikt, kan det være lurt å begrense bilkjøringen så mye som mulig i en periode. Det er ikke uvanlig at hunder vokser av seg bilsyke, og en pause bidrar til å nullstille og starte tilvenningen på nytt.603 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page