top of page
  • Sanna Reid

Tips til sosialisering med andre hunder

Hunder er sosiale dyr og har behov for å være sammen med andre, trygge hunder for å utvikle og beholde gode sosiale ferdigheter. Men det er er ikke synonymt med nærkontakt med alt og alle.

Skap klare og riktige forventninger fra start. Det er IKKE lurt å la valpen din få hilse/ leke med alle hunder den ser. Vil du ha en voksen hund med skyhøye forventninger om at alle andre hunder skal hilses på? Det er minst like viktig at valpen lærer at det fins mange hunder den ikke får treffe. Å la valpen hilse på ukjente hunder kan være veldig risikabelt - ikke alle hunder er tolerante og trygge med valper.De to vanligste problemene vi ser som følge av feil sosialisering er: 1) Stress og frustrasjon pga uinnfridde forventninger om å få hilse, og

2) Stress og frykt pga dårlige opplevelser i møte med andre hunder


Her er noen tips for hvordan du best hjelper valpen din å unngå dem, samt å utvikle gode sosiale ferdigheter:


Forsterk ro og kontakt rundt andre hunder: ved å alltid belønne valpen din med godbit eller lek med deg når dere ser en annen hund.


Finn noen passende leke- og turkamerater: valper med lekestil som matcher din egen valp, og voksne harmoniske hunder som trives med valper og har gode sosiale ferdigheter.


Hvis valpen skal få hilse/ leke: Vent til valpen er rolig og kontaktbar. Slik kan du bruke noe valpen vil ha (få hilse/ leke) som belønning for noe du vil ha (at valpen er rolig/ tar kontakt med deg først).Følg nøye med når valpen din hilser på en annen hund:. Hundene bør ha buede, løse kropper og snuse hverandre i rompa først. Stive kropper, å gå rett imot, hilse ansikt til ansikt og direkte øyekontakt er konfronterende på hundespråk. Hvis valpen er i bånd er det veldig viktig å holde båndet løst, slik at


valpen kan bevege seg fritt og ikke føler seg fanget.


Gå tur sammen med andre hunder: la valpen din venne seg til at de er i nærheten samtidig som valpen gjør noe trivelig sammen med deg. Målet er at valpen lærer at andre hunder ikke er noe å gire seg opp over, og ikke noe å bekymre seg for heller.


Spør alltid eieren før du lar valpen din gå bort til andre hunder.Kroppsspråk

Det er viktig å lære seg å lese kroppspråket til valpen din, og også lese andre hunder slik at du kan se hvordan hundene har det sammen. Da kan du gripe inn og avlede (på en positive måte), før problemer oppstår; slik at valpen din får trygge og positive opplevelser.


God lek kjennetegnes av:

  • løse kropper

  • hundene speiler hverandres signaler

  • rollebytte

  • pauser


Se opp for "mobbing"

Hvis leken blir ensidig, feks at en valp jokker/ rir mye på den andre eller at en valp alltid ligger øverst/ jager den andre er det viktig å stoppe leken. Mobbeofferet skal slippe vonde opplevelser, og mobberen bør heller ikke få mulighet til å utvikle denne adferden.


Slik avbryter du mobbing:

  • gjør deg selv mer interessant enn den andre hunden

  • unngå å kjefte/ irettesette, det vil bare bidra til å øke stress og kan skape negative assosiasjoner til andre hunder

  • sett heller hundene i bånd uten mas og kjas, og gå en liten tur sammen. Valper trenger samvær utenom lek for å lære å være rolige rundt andre hunder!


DETTE BØR DU UNNGÅ


La aldri valpen din løpe bort til hunder som er i bånd eller på avstand- du vet ikke hvordan den andre hunden vil reagere, og det er best at valpen din ikke utvikler en vane med å løpe bort til andre hunder.

Ikke følg etter eller gå bort til andre hunder for å sosialisere valpen din, uten å spørre eieren først. Ikke alle hunder liker valper, eller kanskje de trener på å ignorere andre hunder.

Ikke press valpen din inn i sosiale situasjoner for å sosialisere. Hvis valpen trekker seg unna, stopper eller virker skeptisk; ta valpen med litt bort og la den heller observere litt på trygg avstand først.

Ikke la valpen din plage andre hunder hvis den blir overivrig, selv om valpen din bare vil leke. Mange voksne hunder syns valper er veldig slitsomme, og valpen din bør ikke få utvikle denne adferden. Hent valpen, la den andre hunden få fred- gjør noe annet med valpen eller sett valpen i bånd og gå en tur sammen.

Ikke overveld valpen med overstimulerende sosiale opplevelser. Korte, hyppige økter med gode hvilepauser mellom er best.


Tenk alltid på hva du vil at hunden din skal lære å gjøre som voksen


(Dette innlegget er skrevet med tanke på valper, men mye av teksten er like relevant for eldre hunder)

1 834 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page