top of page
  • lrhundetrening

Å være hjemme alene - lett som en plett?

Oppdatert: 29. sep. 2022


Å være hjemme alene er for veldig mange en av de viktigste ferdighetene hundene våre kan ha, men samtidig veldig enkelt å ta for gitt! Noen hunder har aldri problemer med å være alene. Noen hunder har separasjonsangst fra de er valper, andre utvikler det gradvis og noen får det etter spesielle hendelser i livet. De siste to årene har vi vært i en uvanlig situasjon hvor mange har vært hatt hjemmekontor og valper vokser opp med at hele familien er hjemme samtidig. Dette kan bidra til at hjemme alene-treningen går saktere fremover, men som med det meste finnes det ingen fasit for hvorfor noen hunder utvikler problemer og andre ikke.


Det vi derimot vet er at frykt for å være hjemme alene har en viss grad av arvelighet, altså at noen raser er mer disponert for å utvikle det og noen individer kommer fra linjer med mye frykt generelt. Likevel kan vi aldri vite om hunden vil utvikle problemer med dette eller ikke, og derfor bruker vi mye tid på å gradvis lære hunden å være trygg alene. Forebyggende trening er derfor veldig viktig! Stegene i dette blogginnlegget fungerer både på valper så vel som voksne hunder som enda ikke har lært å være alene, eller om du har fått en omplasseringshund. Har hunden din allerede utviklet separasjonsangst vil vi alltid råde deg til å ta kontakt med en atferdsterapeut i ditt nærområde for å sette opp en plan da det å behandle separasjonsangst er en krevende prosess for hun og eier.




Steg 1 - forberedelser

Første steg i hjemme alene-treningen dreier seg om at vi har lagt en plan for hvordan vi ønsker å gå frem. Det kan være lurt å ha dette på plass til å begynne med:

  • Ha et område vi ønsker at hunden skal oppholde seg i

  • Ha en radio stående på, slik at hunden ikke får med seg alle lyder utenfra som den kan reagere negativt på. En radio som spiller klassisk musikk eller tilsvarende anbefales på det varmeste.

  • Ordne med et kamera som kobles opp via telefon eller en annen måte å følge med på hunden ved behov

  • Organisere oss med noen som kan avhjelpe og passe hunden av og til

  • Sette av tid til litt trening hver dag

  • Starte så tidlig som mulig

  • Vurdere om du skal bruke Adaptil


Steg 2 - trygghet og begynnende trening

Det neste steget er viktig. Et godt råd når vi har valper, unge hunder eller usikre hunder er å lage et avgrenset område uten for mye utsyn og ledninger/stikkontakter. Rett og slett sørge for at det er litt barnesikret. Området må ikke være for lite eller for stort. Om du ønsker å bruke bur, så bør buret være mulig å ha stående åpent i dette området og det bør fortsatt være plass for hunden til å gå litt rundt, ha vannskål, noen trygge leker og en ekstra liggeplass i tillegg til buret. Behovet for bur er ulikt fra hundehold til hundehold. Det er ikke feil eller farlig å bruke bur om du bruker det ut i fra gjeldende retningslinjer og har lært hunden at bur er et hyggelig sted å være. Vi har retningslinjer fra Mattilsynet som forteller oss om hvor stort det primære oppholdsstedet skal være (se side 8 - 9 i artikkelen fra Mattilsynet).


Det er viktig å la hunden være litt alene i området sitt når vi går til ulike rom i huset. Dette er den første viktige treninga vi gjør innendørs, hvor hunden blir vant med at vi ikke er tilgjengelig hele tiden.

Det er smart å benytte seg av det avgrensede området selv om du bare skal en tur på toalettet eller skal vaske gulvet på stua. Der legger du igjen ei neve godbiter som hunden kan spise. Det handler om å skape positive assosiasjoner til det området for hunden og at den erfarer at den kan være alene der uten for mye hjelp. Vær oppmerksom på om hunden spiser godbitene du legger igjen, om den lar være å spise eller om den virker mistenksom og redd når du finner frem godbitene (dette kan komme dersom vi for ofte trener slik at hunden blir stresset). For noen hunder må det skikkelige gode godbiter til i starten av denne treninga, eventuelt en fylt kong med våtfor og leverpostei.



Mange glemmer også at hundene trenger erfaring i å være alene i bilburet. For mange kan dette være et godt sted å begynne treningen, men for andre kan dette også være en fin måte å avlaste hjemme alene-treningen dersom de strever med å knekke koden innendørs. I bilburet ligger de relativt skjermet da kan kan dekke det til med et laken for å hindre inn- og utsyn. Buret bør ha noen trygge tyggeleker og noe med mat (feks fylt kong) og en genser med lukta di på. I tillegg kan du ha radio på og det er enkelt å holde periodene i bilen korte.

I bilen kan man også bruke Adaptil spray eller halsbånd. For noen hunder kan feromonene hjelpe dem med å slappe av.


Det er veldig viktig å ta den begynnende treningen på alvor, fordi det er her vi forebygger mest problemer. En god anbefaling er at hunden kan ligge i dette området i et par timer selv om du er innendørs/i et annet rom innendørs.



Virker hunden mistenksom eller redd? Vær obs på å tilpasse treningen til hunden din!



Steg 3 - helt alene

Dette steget handler om å gå ut av ytterdøren og at hunden skal være helt alene. Alltid når den skal være helt alene, er det viktig å lufte hunden godt først. Når du kommer inn tar du av alt av utstyr og gir ei neve godbiter til den i det avgrensede området. Deretter går du ganske enkelt ut ytterdøra. Siden du har lagt en del tid på at hunden kan ligge alene i området sitt når du er inne, vil den forhåpentligvis ganske raskt greie å ligge alene en stund selv om du går ut døren. Det er i dette steget at et kamera (eller en annen måte å følge med på hunden) er genialt! For langt de fleste hunder kan man vente med å komme tilbake til hunden oppsøker senga si eller kanskje tilogmed legger seg for å hvile. I starten av treningen venter vi bare rett utenfor døren, etterhvert kan man gå en liten tur eller kjøre vekk fra huset (det er også en tilvenning for hunden å høre at du kjører vekk).


Bestem deg litt på forhånd hvordan du ønsker at treningen skal gå. I all hovedsak må man kunne jobbe med to aspekter samtidig: Følelser og atferd.


Når vi trener slik at hundens følelser anerkjennes, så handler det om å sørge for at hunden ikke blir oppskaket eller stresset i trening og at vi hele tiden forsøker å finne de løsningene som gjør at hunden får til det vi ønsker av den. Som nevnt tidligere, handler det om å skape positive assosiasjoner til det å være alene. Her kommer noen tips for deg som har en litt urolig hund:


For noen hunder kan det å få en Kong være det første steget når du skal begynne med

ytterdøra. Det viktige her er at du går ut og kommer tilbake før hunden er ferdig med å

spise Kongen sin, eller godbitene du legger igjen for å sikre at hunden assosierer det å

være alene med at den får spise noe godt. I starten skal du altså komme tilbake ganske

raskt, hunden skal ikke tenke på at den skal slutte å spise fordi du forsvinner. Over tid

skaper dette en forholdsvis nøytral assosiasjon når du forlater hunden og du kan

etterhvert tøye tiden hunden får ligge og spise Kong. Til slutt vil hunden bli ferdig med

å spise og med stor sannsynlighet være avslappet nok til å legge seg for å hvile. Om

hunden rekker “å tenke tanken” om at du har forlatt den helt i starten av treningen og

blir urolig, så må den bli vant til å spise Kong eller godbiter sammen med deg og

samtidig som du beveger deg litt rundt i huset først.


Når vi tenker på atferd så handler det om alt hunden gjør, som følge av en konsekvens. Å kunne benytte seg av operant læring er derfor svært aktuelt. Dette handler om at vi kan forsterke ønsket atferd (at hunden etterhvert for eksempel ligger og hviler) med at vi kommer hjem. Her må man rett og slett se hvilken atferd hunden viser og hva som kan være hensiktsmessig å ha som første mål, for husk - følelser og atferd henger sammen!


Som nevnt tidligere kan man i det fleste tilfeller vente litt med å gå inn for å se hva hunden gjør når den er helt alene. Det er først da vi får informasjon om hvilke behov hunden har. Legger den seg for å slappe av kan du gradvis tøye strikken og variere tiden alene. Er hunden litt urolig kan et første steg være at den ganske enkelt spiser godbitene sine. Neste steg kan være at den skal stå i ro etter den har spist opp godbitene/kongen sin. Det betyr at du må følge godt med og gå inn til hunden når den står i ro og gi den en godbit (dette anbefales for hunder som strever veldig med å være alene). Etterhvert kan et tydelig mål være at hunden skal oppsøke senga si. Med en gang den går til senga, eller kanskje bare beveger seg nærmere senga, så kommer du hjem igjen og belønner.


Over tid kan målet være at hunden skal legge seg ned, og så til slutt at den greier å legge seg for å hvile og at du kommer hjem når den ligger og hviler i sengen. Poenget er at du kommer hjem og belønner hunden når den utfører atferden du ønsker. Her er det viktig å ha kamera slik at du kan time nøyaktig når du skal komme hjem for å belønne hunden.



Noe de aller fleste av oss synes er vanskelig er dersom hunden begynner å lage lyd eller blir veldig urolig når den er alene. Husk at lyd og generell uro er symptomer på noe underliggende.

Som regel er hyling, uling eller intens bjeffing signaler på at hunden forsøker å dempe eller unnslippe ubehaget den opplever (som er å være alene). Dersom vi går inn til hunden oppstår en situasjon hvor ubehaget forsvinner og dermed har vi negativt forsterket alene-situasjonen for hunden.

Det betyr at det vil være ugunstig å komme tilbake når hunden lager lyd på lang sikt. Samtidig skal vi aldri stå og vente på at hunden skal “hyle seg ferdig” da det er skadelig for hundens velferd. Noen hunder piper lett, noen uler, noen hyler. Så hva skal man gjøre om hunden lager lyd?


Vårt beste råd er å at hovedprinsippet i all trening vi gjør skal starte så enkelt at hunden ikke har behov for å signalisere at den opplever et ubehag.


 

Har man derimot en hund som lager lyd svært raskt fordi den misliker sterkt å være alene, bør man starte så enkelt at hunden opplever situasjonen som nøytral eller positiv.


Å bruke Kong har vært nevnt, men man kan også stå med hunden bak grinda i området

den skal være og du på den andre siden. Kast godbiter i området til hunden og varier hvor langt unna du er. Kast godbiter, gå vekk, gå tilbake og gi nye godbiter, repeter. Øktene skal hele tiden gjøres slik at hunden ikke øker i uro. Denne treningen kan man gjøre flere ganger om dagen dersom hunden er komfortabel med det, men følg med på om hunden viser tegn til ubehag. Etterhvert som hunden er komfortabel med at du går vekk fra grinden, kan du begynne å kaste godbitene i senga til hunden så den oppsøker plassen sin og så kan man gradvis tøye tiden man er vekke fra grinden før man går tilbake.


Med denne fremgangsmåten sikrer du at følelsene til hunden ivaretas samtidig som du etterhvert belønner ønsket atferd, og du kan enkelt overføre den til ytterdøra når hunden er klar for det steget. Når du skal begynne med ytterdøren, kan det godt hende at du må være på nivået at du tar i dørhåndtaket, ganske lenge. Du må ikke øke kriteriene før hunden er komfortabel og trygg på det nivået den er på.


Om du må avbryte flere ganger på grunn av at hunden lager lyd eller viser andre tegn til ubehag bør du gå tilbake i treningen og repetere det at du kan bevege deg rundt i huset uten at hunden følger etter.

Og husk - om du ikke kommer noen vei i denne treningen bør du oppsøke profesjonell hjelp for å unngå å gå i noen feller som setter i gang reell separasjonsangst.


 

Steg 4 - mot en fungerende hverdag

Når hunden er komfortabel med at du går ut ytterdøren gjelder det å tøye strikken og mengdetrene hjemme alene. Én ting er at hunden kan være alene flere timer én dag, men klarer den være alene så lenge, flere dager på rad?


Det er viktig å huske på å variere tiden slik at hunden ikke ender opp med å utvikle uro fordi det hele tiden blir lange dager. Dette er trening som kan ta lang tid og det er lurt å holde seg til det som fungerer. Etter ferier eller lengre perioder med hjemmekontor er det veldig vanlig at hundene kan bli urolige når de plutselig skal være alene igjen. Det er derfor like viktig at vi trener hver dag slik at hunden ikke får sjokk når den først skal være alene.




Oppsummert


Å lære hunden å være alene er altså mer sammensatt enn man skulle tro. I tillegg må vi ikke glemme den tida vi nå har vært i de siste to årene med utstrakt hjemmekontor og minimalt med fritidsaktiviteter. Det er positivt at hundene har vært mye sammen med familiene sine de siste par årene, men etterhvert som hverdagen går tilbake til normalen er det nok mange hunder som må tilbringe mer tid alene hjemme. Husk at for hundene er det ekstra viktig at overgangen mot å være mer alene gjøres gradvis, det er viktig å gi de tid til å akklimatisere seg.



Her er noen punkter du bør være oppmerksom på til slutt

  • Ikke vær redd for å begynne treningen med valpen eller hunden din, korte økter gir best resultat til å begynne med.

  • Lær hunden å være alene en god stund selv om du er inne sammen med den før du går videre i treningen med å gå ut ytterdøra.

  • Bruk kamera og gå tilbake når hunden slapper av/gjør det du har planlagt for økta.

  • Følg med på velferden til hunden underveis - blir den mer urolig så må du gjøre de justeringer som trengs for at det skal gå bedre neste gang.

  • Sørg for å variere treningen slik at hunden ikke blir vant til en spesifikk rutine som gjør at den blir stresset når rutinen ikke kan følges.

  • I det første året vi lærer hunden å være alene så varier antall timer den er alene. Har den noen lange dager så sørg for å gi den kortere dager etterpå. Bruk en hundepasser eller ta hunden med på jobb/i bilen deler av dagen.

  • Unngå trening som gjør at hunden opplever ubehag knyttet til å være alene.



Lykke til med treningen!



2 571 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page