Nyttårsaften er en dag mange hundeeiere gruer seg til. Noen hunder er veldig redde for smellene fra nyttårsrakettene. Heldigvis er det mye man kan gjøre for å hjelpe dem å ha det så greit som mulig denne dagen. Har man en valp eller yngre hund er det lurt å legge inn en innsats nå for å forebygge at hunden blir redd for fyrverkeri.
Hvis du har en hund med sterk redsel for raketter, er det lurt å planlegge nyttårsaften i god tid på forhånd, i samarbeid med veterinær og atferdsterapeut. Denne artikkelen gir generelle råd som kan forebygge redsel, samt råd om å redusere stress for hunder med mild redsel.
Kan vi forebygge lydredsel?
Svaret er både ja og nei. Redsel for fyrverkeri er både noe som kan læres gjennom å bli veldig skremt men det handler også om arv og genetikk. Den forebyggende treningen vi gjør handler om at hundene gradvis vennes til rakettene. Det betyr at vi i stor grad skjermer hundene på nyttårsaften slik at det forhåpentligvis ikke utvikler seg til lydfobi.
Ofte ser man at hunder bruker tid på å utvikle frykt for lyder. De første årene er gjerne preget av en uberørt hund og eiere som blir lettet over at det går bra. Når hunden blir fire år og man tror den er trygg på smell, får den plutselig en ekstrem reaksjon på nyttårsaften. Dette kan komme som et stort sjokk. Hunder er i høy grad genetisk disponert når det gjelder lydfobi, og noen raser er dessverre mer disponert for å utvikle dette. Samtidig er det også individuelle forhold til stede, og hundens miljø kan være med på å påvirke utfallet. Derfor bruker vi mye tid på å forebygge at hunden utvikler fobi, selv om det aldri er garantert at hunden blir trygg på smell i voksen alder. Et viktig poeng er også at man kan ha en hund som generelt er litt usikker eller vár på lyder, men som aldri utvikler en reell fobi, fordi vi har greid å forebygge gjennom trening. Hvis du er veldig interessert i dette anbefales denne artikkelen fra 2016
På selve dagen
Har du mulighet til å reise til et landlig område med færre nyttårsraketter og større avstand til smellene er det absolutt å anbefale. Mange trekker mot hyttene sine, så husk at veldig mange fyrer opp raketter også på fjellet. Vurder hva som kan være best for dere og hunden.
Sikring med bånd er viktig. Alt for mange hunder stikker av og forsvinner for eierne sine i juleferien og spesielt på nyttårsaften. Dette kan vi unngå gjennom grundig sjekk av utstyr og ikke minst at vi bruker bånd gjennom hele jula og de første dagene av det nye året. Sjekk det daglige turutstyret. Er kobbelet slitt? Vil det holde dersom hunden rykker til? Er selen godt tilpasset, eller kan hunden komme seg ut av den? Ha både sele og halsbånd på og sikre hunden i begge deler om nødvendig når du skal ut på tur.
Start dagen med en skikkelig god tur. En innholdsrik tur, på fem til ti kilometer avhengig av terreng. Om man har en hundekompis å gå sammen med gir det turen litt ekstra hygge for to- og firbente. Går man alene, så ta med langline, leker, masse godbiter, sitteunderlag og energipåfyll. Bruk turen til å trene og leke eller utforske et nytt område. Poenget med turen er å bli skikkelig god og sliten. Denne langturen gjør at hunden kan være inne lengre og at den ikke trenger tur senere på kvelden.
Kom deg hjem i tide, alt etter hvor du bor og hvor tidlig det begynner å skytes raketter. Når man har kommet seg på plass inne er det lurt å:
Lukke alle gardiner, skjerme for vinduene og skru på godt med lys inne.
Sette på en lydkilde for eksempel en TV-serie.
Har du startet litt trening med rakett-lyder så sett på en spilleliste med dette på det volumet hunden er komfortabel med i tillegg til vanlig TV-lyd.
Denne konstante bakgrunnsstøyen gjør at hunden ikke helt greier å skille ut de smellene som kommer litt på avstand fra huset og i tillegg unngår man at de blir veldig oppmerksomme på smell som kommer med flere lange mellomrom.
Sørge for å ha et område hunden kan trekke seg tilbake på hvis den blir redd eller usikker, hvor den er veldig skjermet. Mange hunder vil gjerne inn på badet og oppi et badekar eller inni dusjen. Andre hunder legger seg under bord, sofa, stoler eller buret sitt. Noen hunder vil sitte på fanget.
Kun gå helt korte tisseturer rundt huset. Hunden skal ikke på tur. Prøv å lufte når det er roligere forhold. Ha alltid med deg skikkelig gode godbiter i lomma (kalkun, ost, leverpostei).
Bruke bånd og dobbel sikring via halsbånd/frontfeste og sele i tilfelle hunden får panikk og prøver å vri seg ut av utstyret.
Hvis det smeller over dere når dere er ute, kaste godis på bakken og avslutte luftingen.
Gjennom kvelden er vi den viktigste støtten til hunden. Gjør det som er vanlig for deg eller dere innendørs, men pass på at man ikke er veldig opptatt av det som foregår utenfor. Selv om det smeller ute trenger det ikke være så alt for annerledes inne. Gi hunden kos om den kommer til deg, gi litt ekstra godbiter osv. Man kan også trene litt innendørs hvis hunden har lyst til det. Tenk etter hva du ønsker at hunden skal assosiere med disse smellene. Noen hunder kan ha nytte av å få en skikkelig god godbit etter hvert smell. Dette kan dempe stresset noe og gi hunden forventning om at rakettene fører til noe bra. Gjør godbitene klare på forhånd. Bruk gjerne leverpostei, tubeost eller noe annet som hunden ikke pleier å få til vanlig. Det er viktig å ha godbitene lett tilgjengelig slik at du kan gi den raskt hver gang det smeller. Her kan du lese litt mer om dette.
Om hunden får en reaksjon og blir redd, så er det selvfølgelig helt okay. De fleste hunder som blir redde stikker avgårde til et trygt sted og begynner etterhvert å skjelve og pese. I noen tilfeller kan den også begynne å sikle, myse med øynene og holde ørene klistret bakover langs hodet. Du kan gjerne oppsøke hunden og forsøke å tulle litt, tilby en leke eller en godis og se om den rister seg og får avreagert. Om den fortsetter å skjelve eller vise andre tegn på stress bør du sette deg ned sammen med den eller på annen måte være i nærheten med den. Dersom dette skjer tidlig på kvelden bør man også beslutte om man skal gå til det mest skjermede rommet i huset med en gang. For eksempel ned i kjelleren eller badet. Bor du i blokk og har bod i kjelleren kan du jo rydde i boden sammen med hunden! Ha samtidig litt is i magen - husk at dersom hunden avreagerer og greier å bryte ut av frykten så trenger man ikke gå til det mest skjermede området i huset helt enda. Du må vurdere når det er mest hensiktsmessig, men en god tommelfingerregel er at dersom hunden er urolig, vandrer mye eller generelt viser jevnt over tegn til stress så bør den skjermes ytterligere.
Er det greit å trøste hunden?
Hvis hunden ber om å bli klødd og vil ha nærhet fra deg når den blir redd, så er det helt innafor. Gi den fysisk kontakt og støtte om den ber om det. Om hunden derimot ikke ber om å bli berørt av deg så skal du unngå å stryke på den. For husk, en redd hund er en potensielt farlig hund. Mange hunder vil bare sitte nære uten å bli klødd så mye på. De kan heller få godbiter om de vil ha det.
Rundt midnatt kan du tilby hunden noe skikkelig godt. Lickimat, frossen kong eller noe annet smakfullt hjelper mange.
For å oppsummere i noen enkle punkter:
Uansett hva - hunden skal ikke ut ved midnatt dersom du ønsker å unngå fremtidige redsler.
Unngå å se ut vinduene - husk at du ønsker en hund som ikke tenker raketter er noe spesielt, da bør du heller ikke være særlig interessert i dem.
Unngå å utsette hunden for svært berusede mennesker dersom du har selskap.
Ikke klø overdrevent eller vær veldig pågående mot hunden dersom den ikke ber om fysisk støtte fra deg.
oppfør deg som vanlig - om du føler deg stresset eller anspent og at dette påvirker hunden synlig så forsøk å gjøre aktiviteter som senker ditt stressnivå (noen mediterer, andre spiller dataspill - finn din greie!)
Vurder når det er mest hensiktsmessig for dere å skjerme hunden ytterligere.
Oppfordre hunden til å leke eller spise godbiter/frossen kong/lickimat rundt midtnatt
Ha en lydkilde gående hele døgnet (TV eller radio), også når dere har lagt dere.
De påfølgende dagene av det nye året er det mange som ikke ferdige med rakettene selv om det er forbudt å skyte opp utenfor gitte tidspunkt. Følg derfor rådene over angående skjerming og sikring i de påfølgende dagene. Om du har mulighet bør du unngå å ha hunden hjemme alene dersom det er stor risiko for smell der du bor.
Hunden min ble redd - hva bør jeg tenke på til neste år?
Ta med deg det som fungerte i år og dropp det som ikke fungerte.
Et verktøy som ikke er nevnt enda er Adaptil. Dette kan du fint sette opp en innendørs fra midten av desember, eventuelt kan du benytte deg av Adaptilhalsbånd (om du vil prøve til dette året bør du gå til anskaffelse nå, det får virkning etter x antall timer). For mange hunder er dette redningen, for andre er det en hjelpende hånd og for noen hjelper det ikke i det hele tatt. Dette er svært individuelt, så husk, det et verktøy - ikke en løsning.
Flere måneder i forveien bør man begynne med trening på smell og lyder. Dette gjør man med lydklipp enten gjennom musikktjenester, CD eller youtube. Det meste ligger digitalt nå. Det beste er om du finner noe som er tilpasset til trening for dyr. Når dette innlegget skrives er det egentlig for sent å begynne med denne treningen, men det skader ikke å ha spilt av disse lydene i forveien. Begynn på laveste volumnivå. Det er ikke meningen at hunden skal reagere på lydene. En reaksjon kan være så uskyldig som at den går bort til høyttalerne og lurer på hva lyden er, eller at den våkner av lydene, eller mer kraftige reaksjoner som at den gjemmer seg eller på annen måte søker trygghet hos oss. I denne treningen ønsker vi at økningen i volum skal være så gradvis at hunden ikke reagerer på lydene i det hele tatt, selv om det ikke ser ut som frykt til å begynne med. Etter en stund (noen dager med status quo - altså at den forholder seg helt nøytral) kan man øke volumet ett hakk.
Om man begynner tidlig nok med denne treningen så kan man på sikt spille av høye smell og fortsatt ikke ha noen reaksjon fra hunden. Likevel, målet er ikke å kunne spille av på volum 50. Målet er at hunden holder seg trygg hele veien. Hvis vi begynner i feil ende eller at hunden begynner å reagere på lydene og vi ikke justerer ned volum, risikerer vi å gjøre hunden mer sensitiv for lyder snarere enn mindre.
Vi kan ikke legge skjul på at det kan virke som et svært omfattende prosjekt å ha hund på nyttårsaften, nesten uoverskuelig og overveldende. Er man fersk hundeeier kan man nok bli urolig for hvordan dette skal gå, men en liten trøst er at dette også gjelder erfarne hundeeiere som har opplevd hund med lydredsel.
Om du fortsatt er usikker på hvordan hunden vil håndtere neste års nyttårsfeiring, ta kontakt med en atferdsterapeut og veterinær i god tid slik at du får lagt opp en treningsplan som passer behovet til hunden. Det viktigste vi ønsker å formidle er at det er best å holde seg hjemme, skjerme hunden og ha planen klar dersom hunden blir redd. Å ha hund betyr som regel feiring av nyttårsaften hjemme, helst alkoholfritt i pysjamas, i mange år fremover.
Vi ønsker alle et riktig godt nyttår, og håper både to- og firbente kommer seg gjennom kvelden på tryggest mulig vis.
Comments